FILMS: INTRIGUING

FILMS: INTRIGUING

Inception

Een paar weken terug was Inception op televisie te zien op Veronica. De film is al wat ouder maar het leek me leuk om er een review over te schrijven. Maar omdat het een wat oudere film is wil ik er een ander soort review schrijven. Ik ga namelijk wat dieper op het verhaal en betekenissen in .Een tijdje terug heb ik voor mijn minor een analyse gemaakt van de film. Dit wil ik graag met jullie delen!Ik denk dat bijna iedereen wel de film al heeft gezien. Daarom wil ik graag meteen met de analyse beginnen. Het is ook een enorm ingewikkeld verhaal dat ik de synopsis maar even achterwege laat .

What’s happening?

Bijna elke film heeft eigenlijk een drie-aktenstructuur. Dit betekent dat de film is opgedeeld in drie akten: de setup, de confrontatie en de nieuwe situatie. Even kort uitgelegd is dat je in de setup de personage’s leert kennen, de confrontatie legt het probleem uit en de nieuwe situatie… is de situatie na de confrontatie (logisch?). Voor een uitgebreidere uitleg klik hier. Voor Inception heb ik als volgt de drie-akten structuur beschreven:

De setup
De hoofdrolspelers worden geïntroduceerd. De drie hoofdrolspelers, Cobb, Arthur en Saito leer je als eerste kennen. Dit vindt plaatst tijdens de eerste paar scenes. De introductie begint met de scene waarin Cob en Arthur in een droom van Saito zitten. Vervolgens zie je dat Saito hierop was voorbereid en dat hij alles door had . Je leert steeds meer te weten over hoe het werkt met “inception”. Zodra Cobb aan de opdracht van Saito begint leer je ook meer over Ariadne te weten. Je ziet namelijk hoe zij wordt gevonden en hoe ze wordt ingewerkt. En de rest van het team wordt geïntroduceerd.

De confrontatie
De confrontatie begint zodra Cobb heeft besloten om Saito te helpen met zijn idee. Saito wilt namelijk in de film dat er “inception” bij de erfgenaam van zijn rivaal. Hij wilt dat Cobb ervoor zorgt via “inception” dat de erfgenaam niet in de voetstappen van zijn vader wilt treden. We zien dan hoe de basis wordt gelegd in de geest van de erfgenaam van Fischer. De verschillende droomniveau’s worden opgesteld.

De nieuwe situatie

Limbo

Het door Cobb en Mal gecreëerde Limbo

Cobb komt zelf terecht in “limbo” en ontmoet de inmiddels oud geworden Saito. Er wordt dan onthuld dat ze een afspraak met elkaar hebben gemaakt. Saito vermoordt zichzelf om zo weer terug te keren naar de echte wereld. Hiermee is de missie voltooid. We zien de teamleden weer in het vliegtuig zitten en ze zijn op weg naar huis. Cobb heeft zijn overleden vrouw Mal eindelijk losgelaten en keert ook weer terug naar zijn familie. In de laatste scene zien we hem weer thuis bij zijn kinderen.

These aren’t dreams. These are memories

In films komt er vaak een conflict voor. Er zijn verschillende conflicten: mens vs. zichzelf, mens vs. natuur, mens vs. maatschappij, mens vs. mens etc. Ook Inception is gebaseerd op een conflict. Ik heb gekozen voor mens vs. zichzelf .

Still together

 Cobb kan Mal maar niet loslaten

Mens versus zichzelf
Ik vind dat dit de basis is voor de film. De hoofdrolspeler Cobb is in gevecht met zichzelf. En dit geldt eigenlijk ook voor de erfgenaam van Fischer (waar de film o.a om draait).

Cobb is constant aan het vechten met zijn herinneringen en zijn angst. Dit is ontstaan door het overlijden van zijn vrouw. Hij kan haar maar niet loslaten. Dit speelt zo een grote rol dat zelfs tijdens een “inception” Mal nog tevoorschijn komt. Dit zie je bijvoorbeeld in de eerste scene terug. Ze zijn dan bezig met een “inception” bij Saito. En Mal komt dan ook in de droom voor en zorgt dat het fout afloopt.

Fischer is bijvoorbeeld in gevecht met zichzelf omdat hij niet weet wat hij met zijn leven wilt doen. Aan de ene kant wilt hij graag doen wat hij wil maar aan de andere kant wilt hij zijn vader niet teleurstellen. Er wordt nou eenmaal als erfgenaam van je verwacht dat je het imperium overneemt.

Thema’s

Er zijn natuurlijk thema’s waar een film om draait. Ik heb er voor twee gekozen die toch wel de grootste thema’s zijn in de film.

Actie

Dreams are real

De wereld ontploft!

Je ziet in de film veel actiescènes. Je hebt bijvoorbeeld de scene waarin ze in de val zijn gelokt en vervolgens tegen de bewakers van Fischer’s geest vechten. En ook in de eindscène vechten ze tegen dezelfde bewakers om bij de kluis te kunnen komen. En uiteraard is een belangrijk onderdeel dat vaak dood ervoor zorgt dat je weer terugkeert in de echte wereld.

Liefde
De film draait om liefde . De liefde van Cobb voor zijn kinderen en natuurlijk voor zijn overleden vrouw. Zijn liefde voor zijn vrouw zorgt voor problemen en zijn liefde voor zijn kinderen zorgt ervoor dat hij slaagt en zijn doel bereikt.

Your world is not real

Er zijn veel symbolieken terug te vinden in de film. Je kunt bijna achter alles wel iets zoeken maar er waren een aantal elementen die mij opvielen.

Water

The kick

 De “kick” om Cobb wakker te maken

Ik denk dat het water symbool staat voor het reizen tussen de verschillende werelden (realiteit, droom, droom in een droom etc.). Je ziet dat als ze uit een droom willen ontwaken dat er vaak water wordt gebruikt. Dit zie je in het begin van de film terug waarin Cobb in een bad met water wordt laten vallen. Hij ontwaakt dan uit de droom en keert terug. Het heeft vaak met ontwaken te maken.

Het einde

Totem

 Cobb’s (altijd?) draaiende tol

Aan het einde van de film zie je dat Cobb weer terug is bij zijn kinderen. Je ziet dan op de tafel zijn tol draaien. Het lijkt erop alsof de tol blijft draaien en dat staat ervoor dat hij zich niet in de echte wereld bevindt. Ik denk dat dit ook niet meer belangrijk is voor Cobb of het nou realiteit is of niet. Hij is namelijk altijd al geobsedeerd geweest met of hij nou in de echte wereld zit of niet. In de film wachtte hij altijd op de uitkomst van de tol. In deze laatste scene draait hij de tol, loopt weg en kijkt vervolgens niet meer om. Het maakt hem niet meer uit want hij is eindelijk bij zijn kinderen. Hij heeft eindelijk zijn doel bereikt.

Trouwring
Cobb draagt zijn trouwring alleen als hij zich in zijn droomwereld bevindt. Dit geeft aan dat hij in zijn geest nog steeds denkt dat hij getrouwd is en dat Mal nog steeds leeft. Hij heeft moeite om haar los te laten en daarom leeft ze nog in zijn dromen.

Mijn favorieten

Het is moeilijk om je ergens op te focussen in de film. Je moet namelijk wel erg goed blijven opletten omdat er zoveel speelt. Toch heb ik wel mijn favorieten gevonden (na minstens 2 keer kijken!).

Favoriete karakter: Mijn favoriet is Eames gespeeld door Tom Hardy. Ondanks dat hij mijn favoriete acteur is vond ik toch echt zijn personage het leukst. Hij is namelijk een “forger”. Dat betekent dat hij makkelijk het uiterlijk van andere mensen kan overnemen. Een belangrijke rol dus in Cobb’s team!

Eames and Arthur

Favoriete scène:  Mijn favoriete scène is dat Ariadne leert om een wereld te creëren en dat blijkt dat ze erg talentvol is .

Crazy world

WAP Label: Intriguing
De film krijgt natuurlijk de label: Intriguing. Het is een apart verhaal en erg ingewikkeld ook. Maar juist daarom is het voor mij zo intrigerend. Ik hou wel van films waarbij je na één keer kijken niet meteen weet waar je nou naar hebt gekeken.

De film kan je dus zeker vaker kijken. Je ontdekt telkens iets nieuws en daarom kijk je dan op een andere manier naar de film. Probeer eens te letten op de trouwring bijvoorbeeld. Wanneer heeft hij hem eigenlijk om en wanneer niet? En bevindt hij zich in de realiteit als hij de ring om heeft of juist niet? Zo zijn er meerdere dingen waar je lang over kunt nadenken en praten .

Wat vind jij van de film? Is er nog iets wat jou is opgevallen? Wat is jouw kijk op de film?

Leave a comment to Inception

 1. Ziet er leuk uit! x
  Momenteel geef ik iedereen de kans om zijn of haar blog te spammen. Kom dus zeker eens langs!

 2. Jaa ik vond dit een heel vette film! Maar welke film ik nog gaver vond was Shutter Island! Die film heb ik ook al 4x gekeken en steeds ontdek je nieuwe dingen.
  In deze film is die trouwring me trouwens niet opgevallen, nog maar een keertje kijken dus…. ;-)

  • Ah ja, die heb ik ook gezien! Die zorgt ook dat je op het puntje van je stoel zit. Erg leuke twists zitten in die film :)

   Hoe vaker je kijkt naar Inception, hoe meer je opvalt. Het duurt wel lang maar het is leuk om te zien hoeveel er over van alles in nagedacht.

 3. Aww yiss Inception <3 <3 <3 1 van mijn favoriete films ooit. Eens in de 2 a 3 maanden kijk ik 'em opnieuw. Dit artikel is trouwens echt vet interessant, zo heb ik nog niet eerder naar de film gekeken. Die trouwring is wel een dingetje daar ga ik de volgende keer op letten : O Hierboven had iemandd het over shutter island: Ook al zo'n goede film. Dat je goed moet opletten en moet nadenken bij een film, vind ik wel fijn. Zeker omdat je, als de film is afgelopen, je nog blijft nadenken hoe het is afgelopen :)

  • Dank je voor je leuke reactie! De film blijft je verrassen inderdaad. Er zijn zoveel theorieën op internet te vinden dat je steeds op een andere manier kan kijken naar de film. Shutter Island is inderdaad precies zo een film. Hoe vaker je kijkt, hoe meer dingen je opvallen.

 4. Ik wil deze nog steeds een keer zien :)

Leave a Reply

Connect with:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>